З давніх часів рослинні олії є невід'ємною частиною кулінарії, що пов'язано з їхніми унікальними властивостями, доступністю і різноманітністю. Сьогодні саме рослинні олії широко використовуються як в наших домах, так і у високій кухні для приготування тисяч різноманітних страв: від смаження до приготування салатів.
Різноманіття рослинних олій
Переглянувши каталог товарів, що пропонує магазин еко продуктів Олійниця, ви знайдете багатий вибір рослинних олій. Такі олії ідеально підходять для використання в кулінарії. Але особливу увагу варто приділити:
- оливковій олії, що відома своїм насиченим смаком і користю для здоров'я;
- соняшниковій олії, що користується значною популярністю серед кухарів завдяки своїй високій точці димлення — саме ця характеристика дозволяє використовувати соняшникову олію для смаження;
- кукурудзяна олія частіше за все використовується у випічці. Багато кондитерів вибирає саме кукурудзяну олію, тому що вона є дуже легкою та має нейтральний смак;
- кунжутна олія цінується в азіатській кухні через характерний аромат.
Властивості рослинних олій
Рослинні олії містять жирні кислоти, вітаміни та антиоксиданти. Вони можуть мати різні точки димлення, в зв'язку з чим деякі з них кращі для високотемпературної обробки продуктів, а інші — для холодних страв.
Чому рослинні олії так популярні в кулінарії? Для цього є кілька причин. Рослинні олії:
- багаті на ненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 і омега-6, які є важливими для здоров'я серця;
- містять вітаміни, такі як вітамін E, який є потужним антиоксидантом;
- багаті на поліфеноли та інші антиоксиданти, що можуть захищати клітини від пошкоджень;
- можуть допомагати в регулюванні метаболізму та сприяти утриманню здорової ваги;
- мають протизапальну дію (особливо кунжутна та гарбузова олії);
- мають нейтральний смак, що робить їх універсальними у використанні.
Якщо ви хочете купити олію холодного віджиму хорошої якості, зверніть увагу на асортимент інтернет-магазину Олійниця.
Способи застосування рослинних олій в кулінарії

Існує багато способів використання рослинних олій в кулінарії:
- олії з високою точкою димлення, як-от соняшникова чи арахісова, ідеально підходять для смаження при високих температурах;
- можуть використовуватись замість вершкового масла у випічці, надаючи вологості та аромату виробам таким, як кекси та хліб;
- олії з ніжним смаком, як оливкова, можуть використовуватися для приготування заправок до салатів;
- є основою для маринадів, допомагаючи ароматам проникнути у м'ясо, рибу чи овочі.
- база для соусів, наприклад, для приготування майонезу чи песто;
- додаються до тіста для покращення текстури та аромату;
- можна наносити на продукти перед смаженням на грилі для захисту від підгоряння;
- деякі олії, як кокосова, використовуються у приготуванні заморожених десертів, додаючи їм смаку та кремової текстури.
- олії часто використовуються у приготуванні кондитерських виробів, як-от кремів та глазурі.
Зверніть увагу: не завжди існує можливість замінити одну рослинну олію на іншу. Наприклад, гарбузова олія не підходить для смаження продуктів, також слід уникати нагрівання оливкової олії холодного віджиму. Натомість ці олії досконало підходять для приготування салатів, тоді як рапсової олії до них додавати не варто.
Секрети використання рослинних олій в кулінарії

Не слід сліпо вірити твердженням про переваги нерафінованої олії. При високотемпературній обробці їжі краще використовувати рафіновану олію. Олія холодного віджиму ідеально підходить для салатів та інших холодних страв, але при нагріванні вона схильна до задимлення та горіння. Щоб зберегти аромат при запіканні використовуйте рафіновану олію, а ароматну олію додавайте вже до готової страви.
Для вибору корисної олії важливо враховувати вміст жирних кислот в її складі. Зручний спосіб дізнатися про це — пошук інформації в інтернеті. Для приготування їжі більшість людей обирає рафіновану соняшникову олію, оскільки вона добре підходить для смаження. Однак поліненасичені жири, що містяться в ній у великій кількості, при нагріванні можуть утворювати шкідливі речовини.
Соняшникова олія також може спричинити дисбаланс у споживанні жирних кислот, оскільки містить багато Омега-6, але мало Омега-3. Хоча в невеликих дозах вона не шкодить здоров’ю, постійне вживання їжі з високим вмістом жирів може негативно впливати на самопочуття. Однак соняшникова олія доступна і недорога.
Як альтернативу, можна гарбузова олія купити в інтернет-магазині Олійниця, або розглянути оливкову олію, які користується популярністю серед прихильників здорового харчування. Їх вартість вища за соняшникову, проте, вони мають вишуканий смак, багаті на корисні елементи та також широко доступні у продажу.